Fruitkistverhaal Bemelen

"De vlag ging vroeg uit in Bemelen"

In zijn opmars naar Aken bevrijdt het XIXe Amerikaanse Legerkorps een groot deel van Zuid-Limburg. Tot het korps behoren twee beroemde divisies: de 30ste infanterie divisie (Old Hickory) en 2e pantserdivisie (Hell on Wheels). Ook cavaleriegroep Red Horse is onderdeel van het korps.

In de ochtend van 12 september staan vlak over de grens in België meer dan 5.000 manschappen klaar voor hun eerste stappen op Nederlandse bodem. Drie legeronderdelen van het XIXe rukken samen op: het 117e en 119e regiment van Old Hickory en de mannen van Red Horse. Binnen enkele dagen is de bevrijding van alle 15 kerkdorpen en 26 gehuchten en buurtschappen van Eijsden-Margraten een feit.


Inwoners van Bemelen op de foto met de bevrijders.

Voor Bemelen verloopt de bevrijding zonder slag of stoot. Op 13 september worden enkele Amerikaanse Jeeps en een verkenningspatrouille in Sint-Antoniusbank gezien. De volgende ochtend wordt Bemelen bevrijd. De gemeentekantonnier, belast met het onderhoud van onder meer wegen en paden, hangt om 9.00 uur de vlag uit. Een beetje aan de vroege kant, want de laatste Duitsers zijn nog niet vertrokken. Ze gaan uit eigen beweging weg. Een defecte Duitse tank blijft in het dorp achter.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Bevrijdingsroute Eijsden-Margraten

Lees meer

17

Fruitkistverhaal Noorbeek

Lees meer

13

Fruitkistverhaal Banholt

Lees meer

15

Fruitkistverhaal Eckelrade

Lees meer

8

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente