Fruitkistverhaal Heerdeberg

"Twee dagen later worden, verscholen onder een laag mergel en takken, hun lichamen gevonden"

Op landgoed Heerdeberg komen, binnen een straal van enkele honderden meters, drie aan de Tweede Wereldoorlog gelieerde verhalen samen. Vlak voor de bevrijding worden op Heerdeberg 11 Belgisch-Limburgse verzetsstrijders en vermoedelijk een Wit-Rus geëxecuteerd. Een bijzonder oorlogsmonument herinnert aan de verzetsstrijders. Zij zijn in de bossen van het Belgische Rotem gevangen genomen en de avond voor de bevrijding, op 12 september 1944, achter Huize St. Joseph gefusilleerd. Twee dagen later worden, verscholen onder een laag mergel en takken, hun lichamen gevonden.

In de mergelgrotten op het terrein houden de paters in de laatste weken van de oorlog verschillende kinderen en volwassenen uit Keer en Heer verborgen. En dan is er nog een derde verhaal. Waar nu Huize St. Joseph is, huisvesten de Duitsers medio 1942 een Hitlerschool.


Kinderen van Huize Sint Joseph schuilen in de grotten op Heerdeberg.

Begin september vertrekken de leden van de Hitlerjugend en hun begeleiders richting Aken en wordt in St. Joseph een Duits lazaret ingericht. Vooral de aanvallen van Engelse jachtvliegtuigen op Duitsers die over de Rijksweg naar hun vaderland vluchten, zorgen voor veel slachtoffers.


Inspectie van de Hitlerjugend bij Huize St. Joseph.

Een week na de bevrijding, op 21 september, richten de Amerikanen Huize St. Joseph in als hospitaal, wat het tot maart 1945 zal blijven. In die vijf maanden worden er naar schatting ruim 12.000 gewonden behandeld, van wie er zo’n honderd aan hun verwondingen overlijden.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Fruitkistverhaal Mesch

Lees meer

1

Fruitkistverhaal Banholt

Lees meer

15

Fruitkistverhaal Bemelen

Lees meer

12

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Karreweg

Lees meer

7

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente