Fruitkistverhaal Mheer

"Schitterend was het vertrek van de Duitsers"

Een grote groep Amerikaanse soldaten zorgt op 12, 13 en 14 september voor de bevrijding van het huidige Eijsden-Margraten. Infanteristen van de Old Hickory en cavaleriegroep Red Horse brengen onze gemeente, met ondersteuning van andere legeronderdelen, de vrijheid.

De bevrijders van Mheer behoren tot de infanteristen. In de ochtend van 11 september steken ze, met hulp van Belgische verzetsmensen, de Maas over. Begeleid door cavaleristen trekken ze via Visé en ‘s-Gravenvoeren op richting Mheer.

In de namiddag van 12 september trekken de Amerikanen vanuit Vitschen – Altenbroek de Stashaag op, naar Mheer. Eerder die middag hebben een handjevol Duitsers in alle haast met een paar karren een barricade opgeworpen, die in één klap door een Amerikaanse tank wordt weggeveegd. Via de Stallestraat komen de mannen in Mheer-Onder, dat dan wordt bevrijd. Er volgt nog meer weerstand. Wanneer de oprukkende manschappen de Mheerderweg optrekken richting Banholt stuiten ze plotseling op een regen van vuur en moeten ze in dekking.

Tegen de avond van 12 september is de vrijheid een feit. “Schitterend was het vertrek van de Duitsers”, schrijft pastoor Frans Schleiden. “Ze wisten niet hoe snel ze moesten vluchten.” Enkele dagen later ziet pastoor Schleiden de Duitsers terug, als gevangenen in Amerikaanse wagens. De bevolking staat erbij en lacht. “De Duitse uittocht was voorgoed.” De komende dagen doet het kasteel in Mheer dienst als hoofdkwartier van de Old Hickory, tot dit op 17 september naar Gulpen wordt overgebracht.

Bij hun opmars naar de Nederlandse grens sneuvelen soldaat 1e klas Leonard Hoffman uit Pennsylvania, sergeant 1e klas Walter D. Kruger uit New York, soldaat 1e klas Wallace Horton uit Virginia en soldaat 1e klas Adan Farias uit Texas.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Bevrijdingsroute Eijsden-Margraten

Lees meer

17

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Karreweg

Lees meer

7

Fruitkistverhaal Banholt

Lees meer

15

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (2)

Lees meer

10

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente