Fruitkistverhaal Banholt

"Een droom...voorgoed vrij. Overal werd gevlagd"

Na de bevrijding van Mheer, in de avond van 12 september, trekken de Amerikanen verder richting Banholt. Onder dekking van de nacht drijven ze de Duitsers voor zich uit. Vlak voor het dorp schakelen ze een Duits geschut uit, waarbij een boerderij in vlammen opgaat. Ook vanuit Noorbeek naderen Amerikaanse troepen. Zware wapens weten ze op de Duitsers te veroveren. Vele Duitsers worden krijgsgevangen gemaakt, de rest slaat op de vlucht of wordt gedood.

De bevolking waagt zich alleen buiten als dat moet. Met melktijd bijvoorbeeld - net het moment waarop de hel losbreekt. Tientallen koeien en enkele paarden worden gedood. Wonder boven wonder “werd bijna geen enkel mens getroffen of gedood”, aldus Banholtenaar Pierre Roijen. Die nacht slaan de Amerikanen in Mheer hun kampement op. De bevolking kan de dag erna zijn vreugde niet op. “Een droom”, schrijft Pierre Roijen, “...voorgoed vrij. Overal werd gevlagd.”

Bij de gevechten rond Banholt raakt soldaat Daniel Pearson uit Massachusetts zwaargewond. De Amerikaan overlijdt een dag later aan zijn verwondingen. Diverse Duitsers sneuvelen. Eén Duitse soldaat, priesterstudent Egon Bockholt, wordt door zijn eigen officier neergeschoten omdat hij weigert nog te vechten. Hij wordt op het kerkhof tussen Mheer en Banholt begraven.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Bevrijdingsroute Eijsden-Margraten

Lees meer

17

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Langsteeg

Lees meer

6

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (1)

Lees meer

9

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (2)

Lees meer

10

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente