Fruitkistverhaal Margraten

"Door hun verrekijker zien ze de bevrijders al aankomen"

In de ochtend van 13 september vertrekt een deel van de Amerikaanse troepen vanuit Banholt door de velden richting Margraten. Een ander deel trekt richting Termaar. Beide stuiten op flink verzet: de Duitsers hebben zich rond verschillende hoeves verschanst. Bij Termaar hebben de Amerikanen bovendien last van friendly fire, beschieting door eigen troepen. Pas aan het eind van de ochtend zijn alle Duitsers uit Termaar verdwenen.

De bevrijding van Margraten volgt een uur later. In het Zusterklooster aan de Rijksweg hoort men het kanongebulder naderen. De buurjongens van het klooster zijn al dagen bij de Zusters ondergedoken. Door hun verrekijker zien ze de bevrijders al aankomen. Als ook Duitse verkenners de Amerikanen opmerken, verschuilen de Zusters zich, met een schilderij van Onze Lieve Vrouw, in de kelder.

Enkele weken na de bevrijding melden de Amerikanen zich bij het gemeentehuis in Margraten. Ze zijn op zoek naar een plek om de Amerikaanse slachtoffers in de opmars naar Berlijn te begraven. Ze krijgen 30 hectare boerenakker toegewezen. Op 10 november 1944 wordt de 25-jarige soldaat John D. Singer als eerste op de militaire begraafplaats aan de Rijksweg tussen Maastricht en Aken begraven. Het regent onophoudelijk.


De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten in 1945.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Fruitkistverhaal Noorbeek

Lees meer

13

Fruitkistverhaal Mesch

Lees meer

1

Fruitkistverhaal Eijsden - Kloppenbergweg

Lees meer

2

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (1)

Lees meer

9

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente