Fruitkistverhaal Eckelrade

"Dao zitte de Pruuse"

Eckelrade is in de ochtend van 13 september aan de beurt. Vanuit Sint Geertruid komen de Amerikanen het dorp binnen. Kort daarvoor is een groep Duitsers weggetrokken. Vijf anderen verschuilen zich in een boerderij onder het vee en worden krijgsgevangen gemaakt. Gevochten wordt er in Eckelrade niet.

Buiten het dorp wordt later op de dag wél strijd gevoerd, onder meer rond de bosjes bij Cadier en Keer en Honthem. Tussen Eckelrade en Cadier en Keer hebben een aantal Duitsers zich in het bos verschanst. Nadat de eerste compagnie het vuur opent, volgen steeds meer eenheden, tot elk beschikbaar wapen zijn munitie richting de Duitsers afvuurt. Zelf weten de Amerikanen later niet of ‘the Jerries’ gedood zijn. Maar dat is wel degelijk het geval: verschillende Duitsers sneuvelen.

Ook in Honthem zelf gaat het er hard aan toe. Inwoners horen vanuit hun schuilplaatsen dat er stevig gevochten wordt. Verschillende Amerikanen raken gewond. Soldaat Waymon R. Lawhorn uit Tennessee sneuvelt die dagen, al is niet helemaal duidelijk of dat in Honthem of eerder in Visé is gebeurd. Aan Duitse zijde vallen zeker vijf man.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Fruitkistverhaal Banholt

Lees meer

15

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (2)

Lees meer

10

Fruitkistverhaal Mesch

Lees meer

1

Fruitkistverhaal Gronsveld

Lees meer

5

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente