Fruitkistverhaal Noorbeek

"Ik ren naar beneden, haal vrouw en kinderen uit de kelder en vlucht met hen naar de kelder van mijn buurman"

In de late middag van 12 september passeren de eerste Amerikaanse gevechtseenheden vanuit Schophem (B) de grens richting Noorbeek. Eerder op de dag zijn tweehonderd Duitse infanteristen, die in het dorp ingekwartierd waren, richting België vertrokken. B. Beusmans hangt, zodra de eerste Amerikanen op De Pley verschijnen, de vlag uit. Tot een Duitse gevechtswagen nietsvermoedend het dorp inrijdt. Een vuurgevecht volgt. Beusmans slaat de schrik om het hart: zijn Nederlandse vlag hangt uit, terwijl de Duitsers nog niet verdwenen zijn. “Ik ren naar beneden, haal vrouw en kinderen uit de kelder en vlucht met hen naar de kelder van mijn buurman.” Pas als de schietpartijen ophouden komt de bevolking weer tevoorschijn.

Kort daarna galmt de kerkklok door het dal van de Noor. De Duitsers hadden uit vrijwel alle kerken de bronzen klokken geroofd, omdat ze het metaal nodig hadden in hun oorlogsindustrie. Maar de Sint Brigidaklok werd om haar historische waarde gespaard.


Een colonne Amerikaanse voertuigen in de Dorpstraat.

De Amerikanen slaan die avond hun bivak op bij Terlinden. Vroelen, Schilberg, Hoogcruts en Schey moeten nog een dag op hun bevrijding wachten. Zij vieren pas in de ochtend van 13 september de vrijheid. Schilberg verliest vlak voor de bevrijding nog een dorpsgenoot, Alphons Detry, die met zijn zus Fieneke en Jef Cranshof een wegversperring probeert op te ruimen. Ze weten niet dat de Duitsers de barricade hebben ondermijnd. Fieneke en Jef lopen flinke verwondingen op. In Terlinden raken Maria en Zjeng Lardinoy zwaargewond, ook door een ondermijnde barricade.

Vlakbij Noorbeek komt sergeant 1e klas Roy L. Booher uit Kentucky om het leven. Voorbij Reijmerstok sterft sergeant 1e klas Louis J. DeFede uit New York. Diezelfde dag sneuvelt sergeant Robert S. Baker uit Michigan in de strijd om de Rijksweg in Ingber. Aan Duitse zijde vallen verschillende doden en gewonden.


Sergeant 1e klas Roy L. Booher.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Fruitkistverhaal Eijsden - Kloosterpad

Lees meer

3

Fruitkistverhaal Banholt

Lees meer

15

Fruitkistverhaal Oost-Maarland

Lees meer

4

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Karreweg

Lees meer

7

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente