Fruitkistverhaal Gronsveld

"Het was een gejuich en gejubel"

Voor Gronsveld komt de bevrijding van twee kanten. In de voormiddag van 13 september trekken groepjes Duitse soldaten nog door het dorp richting Maarland, waar al gevochten wordt. Later die middag komt een deel van hen terug. Ze hebben de strijd opgegeven en gaan op weg naar Maastricht. De Gronsveldenaren horen het schieten vanuit Rijckholt dichterbij komen, tot Amerikaanse cavaleristen het dorp bereiken. Zonder veel strijd stoten zij door tot in Gronsveld-Onder, de noordkant van het dorp.


In de namiddag van 13 september verscheen deze tankdozer op de Kampweg.

Vanuit Eckelrade nadert intussen een groep infanteristen. Deze Amerikanen hebben de nacht van 12 op 13 september ten oosten van Eijsden doorgebracht en trekken in de ochtend via Sint Geertruid naar Eckelrade. Daar volgt het bevel naar Gronsveld af te buigen. Maar bij de Panhof en aan β€˜t Beeldsje stuiten ze op hevig Duits verzet. Pas rond drie uur in de middag bereiken ze de Rijksweg. Later die dag breekt tussen Gronsveld en Heer, bij de molen van Gronsveld, nog een zwaar vuurgevecht uit. De molen brandt volledig uit, tientallen Duitsers worden gevangen genomen.


De uitgebrande molen van Gronsveld na de felle gevechten van 13 september.

De gevechten in en om Gronsveld kosten het leven aan sergeant Raymond F. Gargenes uit Pennsylvania, slachtoffer van eigen vuur. Sergeant John W. Moses uit West-Virginia raakt zwaargewond en sterft later aan zijn verwondingen. Volgens ooggetuigen valt er nog een slachtoffer aan de kant vande bevrijders. Amerikaanse documenten maken daarvan echter geen melding. Aan Duitse kant sneuvelt een tiental militairen. Er vallen geen burgerslachtoffers in Gronsveld. Aan de rand van Heer sneuvelen aan Amerikaanse zijde soldaat Arthur T. Andrew uit Iowa en, hoogstwaarschijnlijk, soldaat Leonard G. Oldfield uit Michigan.


Sergeant Raymond F. Gargenes.

Bron: Boek β€˜De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (1)

Lees meer

9

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (2)

Lees meer

10

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Langsteeg

Lees meer

6

Bevrijdingsroute Eijsden-Margraten

Lees meer

17

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente