Fruitkistverhaal Eijsden - Kloosterpad

"Via een brug op rubberbootjes zagen we Amerikanen de Maas oversteken"

De familie Smeets, bewoners van boerderij De Muggehof aan de Schansweg in Eijsden, heeft de eer de bevrijders te verwelkomen. Als Amerikaanse pantserwagens op 12 september de boerderij bereiken, zijn zij de eerste bevrijde Nederlanders. Met steun van artillerievuur zuiveren de Amerikanen vervolgens de omgeving, zodat het veilig is om ‘s nachts een voetbrug over de Maas te bouwen. Willy Smeets is er getuige van: “Via een brug op rubberbootjes zagen we Amerikanen de Maas oversteken.”

Amerikaanse militairen gingen graag op de foto met de bewoners en de buren van boerderij De Muggehof.

Rond dezelfde tijd dat de eerste Amerikanen de grensovergang aan het Withuis passeren, vechten hun kameraden zich een weg van de Zinkwitfabriek richting Stationsplein. De Duitsers bieden forse weerstand, maar moeten na verloop van tijd toch de vlucht nemen. Als de Amerikanen de Stationsbuurt in handen hebben, stoppen de gevechten.

Eijsden-centrum moet nog een nacht geduld hebben. De ochtend erna, op woensdag 13 september, worden de bewoners in het centrum wakker door Amerikaanse tanks. Mensen zijn uitgelaten. Eindelijk is deze dag aangebroken.


Amerikaanse troepen op weg door Moelingen.

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Karreweg

Lees meer

7

Fruitkistverhaal Mesch

Lees meer

1

Fruitkistverhaal Bemelen

Lees meer

12

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Langsteeg

Lees meer

6

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente