Fruitkistverhaal Eijsden - Kloppenbergweg

"Twee wereldmachten vechten in onze straten om iedere meter grond"

De dagen vóór de bevrijding, op 10 en 11 september, bestoken de Amerikanen Eijsden vanaf de overkant van de Maas met artillerievuur. Het dorp dreunt. De chroniqueur van de parochiekerk van Sint Martinus doet verslag: “De mitrailleurs ratelen, de granaten suizen en ontploffen zonder ophouden.” De inwoners komen af en toe buiten om een luchtje te scheppen. De rest van de tijd schuilen ze in hun kelders en bidden om genade.


Amerikanen bij grensovergang Withuis.

Op 12 september gaan de gevechten door. De stationsbuurt wordt al bevrijd. In de ochtend van 13 september proeft ook Eijsdencentrum de vrijheid. De ravage is groot. Vooral de huizen met uitzicht op de Maas zijn zwaar getroffen. Overal liggen glas en takken. “Nergens is een ruit heel gebleven”, schrijft Mejuffrouw Scholten uit de Kerkweg. Het mag de pret niet drukken. Dokter Pinckers, één van de huisartsen van het dorp, herinnert zich “overal vlaggen en oranje strikjes en ‘t heele dorp in feeststemming”. ‘s Avonds viert de dokter feest met champagne en Chesterfields, die hij van de Amerikanen heeft gekregen.

Eijsdenaren verwelkomen de Amerikanen bij grensovergang Withuis.

De oorlog kost het leven aan verschillende Eijsdenaren. Zo sterft visser Jules Martens sterft enkele dagen voor de bevrijding bij het bombardement op Visé, Bertus van den Heuvel wordt getroffen door een granaatscherf. Charles Devriendt trekt, zodra hij hoort dat de Amerikanen in aantocht zijn, met pistool en hondje naar grensovergang Withuis om de Duitsers te ontwapenen. Hij is een paar dagen te vroeg; de actie wordt hem noodlottig.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Karreweg

Lees meer

7

Fruitkistverhaal Gronsveld

Lees meer

5

Fruitkistverhaal Banholt

Lees meer

15

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (2)

Lees meer

10

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente