Fruitkistverhaal Oost-Maarland

"Door zijn aanwezigheid in onze kelder werd ons verblijf aldaar verre van saai"

De bevrijding van Oost en Maarland gaat gepaard met hevige gevechten. Maarland heeft op 12 september, een dag vóór de bevrijding van het dorp, te maken met fors oorlogsgeweld. Duitse mitrailleurposten, opgesteld ten zuidwesten van Maarland, zijn door de Amerikanen opgemerkt. Ze worden vanaf de overkant van de Maas urenlang bestookt met artilleriegranaten, wat aan zeker vijf Duitse militairen het leven kost.

Op de inwoners van het dorp maakt het gebeuren grote indruk. De gevolgen van de beschietingen zijn verschrikkelijk. Duitse militairen, al dan niet gewond, zoeken hun toevlucht tot de huizen en kelders van bewoners. De familie Schrijnemaekers vindt een gewonde Duitse soldaat in haar keuken. “Door zijn aanwezigheid in onze kelder werd ons verblijf aldaar verre van saai”, herinnert zoon Laurent zich.


Duitse krijgsgevangenen werden vanuit Oost afgevoerd.


Ook de bevrijding van Oost verloopt niet zonder slag of stoot. Op 13 september stuiten de Amerikanen, ter hoogte van kasteel Oost, op Duitse troepen. Uiteindelijk lukt het de Amerikanen de Duitse linie te kraken. Hoeveel Duitsers sneuvelen bij de gevechten in Oost en Maarland is niet bekend. Het aantal krijgsgevangenen loopt in de tientallen. Onder de bevrijders en de eigen bevolking vallen geen slachtoffers, al is de schade aan gebouwen en boomgaarden groot.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (2)

Lees meer

10

Fruitkistverhaal Heerdeberg

Lees meer

11

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Langsteeg

Lees meer

6

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (1)

Lees meer

9

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente