Bevrijdingsroute Eijsden-Margraten

"Een fietsroute langs punten die een rol hebben gespeeld tijdens de bevrijding"

In het kader van ‘75 jaar Liberation’ heeft de LionsClub Eijsden-Mergelland een fietsroute uitgezet langs een aantal punten die een rol hebben gespeeld tijdens de eerste dagen van de bevrijding, 12-14 september.

Punten die in de route zijn opgenomen zijn o.a. het eerste huis, het eerste café en het eerste dorp dat bevrijd is. Maar ook tragische plaatsen als de plaats waar de eerste Amerikaanse soldaat op Nederlands grondgebied sneuvelde of de plek waar de Duitsers een aantal Belgische verzetsstrijders in koelen bloede hebben gefusilleerd. En we bekijken de bruggen over de Maas die destijds opgeblazen waren alsmede de plaats waar de Amerikanen met bootjes de maas net ten zuiden van Maastricht overstaken. De tocht is uitgezet op de website www.Routeyou.com (app ‘routeyou’ te downloaden via de app store) en vanaf september 2019 voor iedereen te allen tijde bereikbaar. De route start officieel bij Landgoed Heerdeberg maar kan in principe op elk willekeurig punt gestart of beëindigd worden. Ook kan de route in delen gereden worden. De route sluit aan op vergelijkbare routes op dezelfde app in de Voerstreek en Valkenburg.

Vanwege de hoogteverschillen adviseren wij de tocht met een lichte sportfiets of een e-bike te doen. De totale afstand beloopt ruim 46 km. Op de route bevinden zich meer dan voldoende horeca gelegenheden om de deelnemers van eten en drinken alsmede het gebruik van sanitaire voorzieningen te voorzien.

Fruitkistverhaal Cadier en Keer (2)

Lees meer

10

Fruitkistverhaal Mheer

Lees meer

14

Fruitkistverhaal Bemelen

Lees meer

12

Fruitkistverhaal Mesch

Lees meer

1

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente