Fruitkistverhaal Mesch

"Goddank, daar zijn ze!"

Het verhaal van Mesch begint vroeg in de middag, op die 12e september, als de eerste bevrijders het dorp binnenkomen. De A-compagnie van Kapitein Kent, onderdeel van het 117e regiment van de Old Hickory, heeft een lange ochtend achter de rug. Vlak voor de grens slaan ze een Duitse aanval af. Maar eenmaal op Nederlandse bodem stuiten ze opnieuw op hevige tegenstand. Na een felle strijd van enkele uren zijn de laatste Duitsers

verdreven. Jef Warnier, hoofd van de lagere school van Mesch, heet de bevrijders welkom. De familie Warnier heeft de laatste oorlogsnachten in de kelder van zijn dienstwoning doorgebracht. Nu is eindelijk het moment aangebroken waar ze zo lang naar hebben uitgekeken. “Goddank, daar zijn ze!”

In café Van Hoven, waar de Duitsers een veldhospitaal hebben ingericht, wijzen de sporen van het hospitaal op de grote verliezen die de bezetter geleden heeft. Uiteindelijk kosten de gevechten bij Mesch, nog vóór de Nederlandse grens, het leven aan Leonard J. Hoffman, soldaat 1e klas uit Pennsylvania. Aan Duitse zijde sneuvelen zeker zes militairen. Twee dagen na de bevrijding worden nog drie Duitsers levend onder het stro uitgehaald. Zij belanden in krijgsgevangenschap. Burgerslachtoffers zijn niet gevallen in Mesch, de schade aan gebouwen valt erg mee, met uitzondering van de zwaar getroffen hoeve De Laathof.

Bron: Boek ‘De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944’

Op 12 september 1984, bij gelegenheid van veertig jaar bevrijding, werd in Mesch een monument onthuld aan de Grijze Graaf, de plek waar de bevrijders Mesch binnenkwamen. Jef Warnier (Eijsden 1909 - Maastricht 1995) staat links naast de toenmalige burgemeester.

Op 12 september 1984, bij gelegenheid van veertig jaar bevrijding, werd in Mesch een monument onthuld aan de Grijze Graaf, de plek waar de bevrijders Mesch binnenkwamen. Jef Warnier (Eijsden 1909 - Maastricht 1995) staat links naast de toenmalige burgemeester.De enige bekende foto van Amerikanen in Mesch op 12 september: een soldaat op zoek naar verscholen Duitsers

De enige bekende foto van Amerikanen in Mesch op 12 september: een soldaat op zoek naar verscholen Duitsers.

Bron: SHEM

Fruitkistverhaal Margraten

Lees meer

16

Fruitkistverhaal Sint Geertruid – Langsteeg

Lees meer

6

Bevrijdingsroute Eijsden-Margraten

Lees meer

17

Fruitkistverhaal Heerdeberg

Lees meer

11

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente