Programma

2 mei - 6 mei

De Gezichten van Margraten

Rij na rij, kruis na kruis. Op al deze 8.301 kruizen en Davidssterren op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten staan namen. Bezoekers lezen deze en vragen zich af: wie waren deze soldaten? Met De Gezichten van Margraten krijgen zij eindelijk een gezicht. Tijdens dit eerbetoon op de begraafplaats zijn dan namelijk van duizenden soldaten de persoonlijke foto’s te zien bij hun graven en op de Muren der Vermisten. Bezoekers kijken de bevrijders diep in de ogen en staren naar jonge, onbezorgde gezichten.

Op deze manier wordt de herinnering aan de Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. 8.291 daarvan liggen begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten; nog eens 1.722 vermiste soldaten worden herdacht op de Muren der Vermisten. Inmiddels zijn meer dan 6.500 gezichten al gevonden.

Maar het eerbetoon doet meer dan dat. De Gezichten van Margraten is ook een boodschap voor de toekomst. Als de foto’s één ding duidelijk maken, dan is het wel dat de soldaten die begraven zijn en herdacht worden in Margraten personen waren zoals eenieder ander. Personen met familie, vrienden, een baan, een sport, een hobby en een huisdier. En dus laten de foto’s zien dat iedereen slachtoffer kan worden van oorlog, net zoals zij dat werden. Daarmee roept het eerbetoon ook onvermijdelijk vragen op. Hoe kans vrede en vrijheid behouden worden? En aan wie geven de mensen het door?

De Gezichten van Margraten is daardoor een krachtige ontmoeting met het verleden, maar ook een duidelijk signaal voor de toekomst. Een moment van herdenken, maar ook van reflectie.

Meer informatie: www.degezichtenvanmargraten.nl

6 september - 8 september

Crossing Borders Noorbeek

vrijdag 6 september - zondag 8 september, Noorbeek

Lees meer

14 september

Kranslegging Old Hickory monument en overtocht bevrijdingsvuur

zaterdag 14 september, Old Hickory Monument

Lees meer

13 september

Concert 'Vrijheid maak je samen'

vrijdag 13 september, Kasteel Eijsden

Lees meer

14 september

Vrijheidsmarkt

zaterdag 14 september, Festivalweide, Mesch

Lees meer

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente

Schrijf je in voor de volgende editie van Dichtbij het Leven