Programma

8 september

Liberation Rides

Voortbordurend op het succes van de GRAVEL SERIES LIMBURG 2018 organiseren we in 2019 twee bijzondere gravel rides die gelinkt zijn aan het thema bevrijding. Deze LIBERATION-edities vinden plaats op zondag 5 mei, Bevrijdingsdag, en op 8 september. In september vieren we immers 75 jaar bevrijding Zuid-Limburg. Twee bijzondere momenten in de geschiedenis van ons land en regio waar we graag bij stilstaan.

Bevrijding
De elementen voor deze tocht zijn weer aanwezig. Bijzondere ritten over de vele prachtige gravel en onverharde paden in Zuid-Limburg en in de Limburgse grensstreek. We passeren de vele plaatsen die een uniek verhaal vertellen over het thema bevrijding en vrijheid. Hierbij valt o.a. te denken aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, Mesch het eerste Nederlandse dorpje dat bevrijd werd, de Siegfriedlinie en de vele monumenten die teruggrijpen op de historie van de Tweede Wereldoorlog, etc. Hiermee wordt een nadrukkelijke link gelegd met het verleden, heden en toekomst op het gebied van gedenken, herdenken, bevrijding en vrijheid.

Limburgs landschap
Daarnaast zal ook stil worden gestaan bij het Zuid-Limburgse landschap dat bekend staat voor de vele kilometers prachtige land- en veldwegen die door het glooiende en diverse landschap lopen. In elk jaargetijde biedt dit landschap een verrassende en prachtige aanblik voor de vele bezoekers. Genieten en beleven zijn kernbegrippen die hoog in het vaandel staan binnen de evenementen die onze stichting organiseert. Wij staan graag dichtbij hetgeen het mooie Limburgse landschap te bieden heeft op het gebied van de recreatie en ontspanning We willen de deelnemers bewust laten worden om het landschap - waarvan wij allemaal gebruik maken - te
respecteren en nog meer te gaan waarderen. De GRAVEL SERIES “Liberation ride” is een event waarbij genieten, beleven en herdenken op 1 staan.

Essentie
De essentie van de GRAVEL SERIES is een toertocht over onverharde wegen langs de mooiste dorpjes en landschapselementen. De start en finish van de GRAVEL SERIES (geldt voor beide ritten) vindt plaats in het kleine dorpje Banholt. De route van de GRAVEL SERIES loopt voor 80% over onverharde paden. Naast de veldwegen in Limburg zal ook gebruik worden gemaakt van de veldwegen over de grenzen heen richting Voerstreek, Limburg, Belgisch Limburg en NRW. Op deze stukken van het parcours gelden de regels die voor alle toertochten gelden. We volgen hierin ook het principe en de richtlijnen van “Ik fiets vriendelijk”.

Startlocatie
De thuishaven (start-finish) van de GRAVEL SERIES is wederom Banholt in de gemeente Eijsden-Margraten. In de huisweide van de familie Waterval vindt de start en finish van beide edities plaats. Hier worden ook de parkeervoorzieningen getroffen. In de weide vindt de registratie plaats, staat koffie en thee klaar en worden de gravel helden na afloop ontvangen met een herinneringsmedaille, eten en drinken en live muziek.

Geen startschot
De start van de Gravel Series vindt plaats in Banholt. Aldaar zal op 8 september geen startschot klinken maar een heuse folding ceremony (officiële ceremonie waarbij de Amerikaanse vlag wordt gehesen) door re-enactors van “The Replacements” (Amerikaanse soldaten groep) waarbij een trompettist to the colors zal spelen als teken van reveille. Daarnaast staan op de routes verschillende borden met historische informatie en beeldmateriaal die het verhaal van de bevrijding vertellen van hetgeen zich op die plek en of nabijgelegen locatie heeft afgespeeld. Hiervoor heeft de organisatie contact opgezocht met lokale historici en heemkundeverenigingen uit de gemeente.

Meer informatie: https://crossbordercycling.eu/project/offgrid-gravel-series-limburg/

1 september - 15 september

Vrijheid geef je door

zondag 1 september - zondag 15 september, Diverse locaties

Lees meer

8 september

Herdenkingsplechtigheid Belgisch monument

zondag 8 september, Cadier en Keer

Lees meer

24 mei

Ceremonie Memorial Day

zondag 24 mei, Amerikaanse Begraafplaats

Lees meer

12 september

Concert 'Ode aan de Vrijheid'

donderdag 12 september, Festivalweide, Mesch

Lees meer

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente

Schrijf je in voor de volgende editie van Dichtbij het Leven