Programma

1 september

Bevrijdingsroute Eijsden-Margraten 2019

In het kader van ‘75 jaar Liberation’ heeft de LionsClub Eijsden-Mergelland een fietsroute uitgezet langs een aantal punten die een rol hebben gespeeld tijdens de eerste dagen van de bevrijding, 12-14 september 1944. Punten die in de route zijn opgenomen zijn o.a. het eerste huis, het eerste café en het eerste dorp dat bevrijd is. Maar ook tragische plaatsen als de plaats waar de eerste Amerikaanse soldaat op Nederlands grondgebied sneuvelde of de plek waar de Duitsers een aantal Belgische verzetsstrijders in koelen bloede hebben gefusilleerd. En we bekijken de bruggen over de Maas die destijds opgeblazen waren alsmede de plaats waar de Amerikanen met bootjes de maas net ten zuiden van Maastricht overstaken.

De route start officieel bij Landgoed Heerdeberg maar kan in principe op elk willekeurig punt gestart of beëindigd worden. Ook kan de route in delen gereden worden. De route sluit aan op vergelijkbare routes op dezelfde app in de Voerstreek en Valkenburg.

Vanwege de hoogteverschillen wordt geadviseerd de tocht met een lichte sportfiets of een e-bike te doen. De totale afstand beloopt ruim 46 km. Op de route bevinden zich voldoende horeca gelegenheden om de deelnemers van eten en drinken alsmede het gebruik van sanitaire voorzieningen te voorzien. In de app wordt via links informatie gegeven over de bevrijdingspunten in de route. Ook de websites van de geselecteerde horeca langs de route zijn via de app bereikbaar.

Download route: https://www.routeyou.com/ (app ‘routeyou’ te downloaden via de app store)
Facebook: https://www.facebook.com/Lionsclub-Eijsden-Mergelland-613029755501752/

1 september - 15 september

Vrijheid geef je door

zondag 1 september - zondag 15 september, Diverse locaties

Lees meer

13 september

Onthulling informatiepaneel en straatnaambord

vrijdag 13 september, Cadier en Keer

Lees meer

14 september

Liberty Festival

zaterdag 14 september, Markt Maastricht

Lees meer

12 september

Getekend verleden

donderdag 12 september, Plein 1992, Maastricht

Lees meer

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente

Schrijf je in voor de volgende editie van Dichtbij het Leven