Programma

6 september - 8 september

Crossing Borders Noorbeek

Noorbeek organiseerde al op 12 september 1945 haar eerste bevrijdingsfeest. In 1969 werd door koningin Juliana, tijdens de 25-jarige bevrijding, het bevrijdingsmonument in Noorbeek onthuld. Eveneens werd het 40-jarig, 50-jarig, en vanaf dan iedere 5 jaar een groot bevrijdingsfeest in Noorbeek georganiseerd. Diverse malen waren hierbij veteranen te gast. Bij de laatste 2 bevrijdingsfeesten hebben wij intensief samengewerkt met een Belgische organisatie, waarbij hun bevrijdingstour met veteranen met het oversteken van de grens België-Nederland in Noorbeek eindigde. 12 september 2019 is Noorbeek 75 jaar bevrijd. Traditiegetrouw wordt ook 75 jaar bevrijding in Noorbeek gevierd met een evenement op 6, 7, 8 en 12 september 2019 genaamd ""Crossing Borders"".
 
Vrijdag 6 september - Startsein festiviteiten
‘s Ochtends wordt de kampplaats opengesteld voor alle deelnemende re-enactment groepen. ’s Avonds is de officiële start van de festiviteiten in Noorbeek met o.a. de boekpresentatie van het boek van Hanneke Koene “De engelbewaarders hebben het hier druk gehad”. Openstelling kampplaats vanaf 11.00 uur. Officiële opening en boekpresentatie, 19.00 tot 21.00uur. Vanaf 21.00 uur vinyl avond m.m.v. DJ Jorge en DJ Kevin. Bovenstraat 38 6255 AV Noorbeek

Zaterdag 7 september - Defilé van oude voertuigen en Liberty bal
Amerikaanse veteranen en hun begeleiders worden binnen gehaald in Noorbeek en nemen het defilé af van het militair konvooi met tientallen authentieke voertuigen uit de Tweede Wereld Oorlog. Het konvooi wordt vergezeld door een fly-by van twee historische vliegtuigen. ’s Avonds is er het zgn. Liberty bal in de feesttent op de kampplaats.
Voor afgaande aan het konvooi en de fly-by verwelkomen we een groep wandelaars die vanuit Moelingen (B) bij de herdenkingsbank (100 jaar WOI) naar Noorbeek zijn gelopen. De opbrengst van deze grens overschrijdende tocht, op initiatief van de gemeente Voeren komt geheel ten goede van Warchild en de Johan Cruijff foundation.
Binnenkomst veteranen rond 15.00 uur in de kern van Noorbeek.
Aankomst wandelaars uit Moelingen om 15.30 uur
Konvooi en Fly-By, 16.00 uur
Liberty Bal om 20.00 uur, m.m.v. DJ Fiasco en Sjeng, Sjir en de Sjele

Zondag 8 september - wandeltocht
Een educatieve wandeltocht van 5 km rond Noorbeek en landgoed Altembrouck voert het publiek langs diverse historische locaties waar uitbeeldingen te zien zijn in het kader van de bevrijding van Zuid-Limburg vanaf 12 september 1944. Als wandelaar passeert u onderweg onder meer een veldhospitaal, Shermantanks en een Duitse verkenningseenheid.
Inschrijvingen vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur
Volwassenen €5,-
Kinderen tot 12 jaar gratis

Donderdag - 12 september
Om 19.30 uur vind een ceremoniële kranslegging plaats bij het Bevrijdingsmonument in de Pley.

Organisatie is in handen van Stichting Samenwerkingsverband Middeleeuwse Burchtfeesten. Meer informatie volgt.

https://12-09-1944.weebly.com/

13 september - 15 september

'Red Horse' Liberation weekend

vrijdag 13 september - zondag 15 september, Nabij Kaffee Riékelt

Lees meer

4 september

Boekpresentatie African American Liberators in The Netherlands

woensdag 4 september, Huis van de Burger, Margraten

Lees meer

12 september

Concert 'Ode aan de Vrijheid'

donderdag 12 september, Festivalweide, Mesch

Lees meer

12 september

Openingsceremonie

donderdag 12 september, Festivalweide, Mesch

Lees meer

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente

Schrijf je in voor de volgende editie van Dichtbij het Leven