Programma

13 september - 15 september

'Red Horse' Liberation weekend

De bevrijding van Zuid-Limburg begon op dinsdag 12 september 1944. Om 10.00 uur ’s morgens werd de eerste voet op Nederlandse bodem gezet door de Amerikanen van het 117e Regiment, onderdeel van de 30e infanteriedivisie ‘Old Hickory’. Enkele uren later rukten de A-Company van het 117e en het 113e Cavalry Squadron ‘Red Horse’ samen op; zij bevrijdden rond half drie in de middag Mesch, een uur later waren het terrein van de Zinkwitfabriek en Mariadorp ontzet. Op de linkerflank van het 117e Regiment was het 113e Cavalry Squadron ‘Red Horse’ in de ochtend vanuit Visé opgerukt richting Eijsden. Een eenheid van enkele pantservoertuigen en vijf jeeps, die de weg had gevolgd tussen de Maas en de spoorlijn, bereikte tegen 11.30 uur boerderij ‘De Muggenhof’ aan de Schansweg.

Zo begon de opmars van de 113e Cavalry Group ‘Red Horse’ richting de dorpen Gronsveld en Rijck- holt, om deze op 13 september te bevrijden van de Duitse bezetters. 75 jaar geleden brachten de geallieerden vrijheid onder de bevolking en daar willen wij dit jaar uitgebreid bij stilstaan in de vorm van een bevrijdingsfeest, het Red Horse Liberation Weekend. Alle festiviteiten zullen plaatsvinden in het weekend van 13, 14 & 15 september op de Rijksweg ter hoogte van Kaffee Riékelt. Het officiële programma zal vrijdag om 19.00 uur starten met een krans- legging en een herdenkingsceremonie bij het monument van soldaat Raymond Gargenes aan de kruising Rijksweg-Kampweg in Gronsveld. Dit gebeurt in samenwerking met Stichting Grueles en de Koninklijke Harmonie van Gronsveld. Aansluitend is er om 21.00 uur een dj bij Kaffee Riékelt die ervoor zorgt dat de voetjes van de vloer gaan.


Op zaterdag om 12.00u vertrekt vanuit Rijckholt een rondrit door alle kernen van de gemeente Eijsden-Margraten. Aan deze rit nemen 150 originele Amerikaanse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel. Tussen 19.00 en 20.00 uur brengt de Koninklijke Harmonie van Gronsveld voor Kaffee Riékelt een bevrijdingsconcert ten gehore, daarna vindt er een feestavond plaats met livemuziek, verzorgd door coverband “2 the limit”.


Op zondag wordt er om 13.00 uur een defilé gereden door de straten van Gronsveld en Rijckholt. Dit defilé, bestaande uit allerlei originele Amerikaanse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, arriveert rond 14.00 uur bij de feestlocatie nabij Kaffee Riékelt. Alle voertuigen worden opgesteld op de Rijksweg richting Gronsveld. In deze “static show” kan het publiek alle voertuigen uitgebreid bekijken. Aan het defilé en de ‘static show’ nemen onder andere Jeeps, Dodges, GMC’s, Harley Davidsons deel, maar ook enkele zeer bijzondere voertuigen, waaronder een Sherman tank, een M8 Greyhound, een Halftrack M4 én M5 Highspeed Tractor, een Autocar, een Diamond, een GMC DUKW en een Ford GPA M26 Pacific Transporter.

In de weilanden rondom Kaffee Riékelt worden diverse displays en kampementen tentoongesteld met origineel materieel van het Amerikaanse leger uit de Tweede Wereldoorlog. Denk hierbij aan een hospitaal, een radio post, een ‘field kitchen’, een ‘fuel depot’, een ‘shooting range’, een ‘ammo depot’, uitrustingsstukken en kleding. Tijdens deze tentoonstelling kunnen de toeschouwers genieten van een Piperband, die traditionele doedelzakmuziek speelt. Op zondagmiddag wordt het programma muzikaal omlijst door de Aubel Bigband, die muziek uit o.a. de jaren 40 zal spelen.


Gedurende dit bevrijdingsfeest wordt er door SHEM (Samenwerkende Heemkundeverenigingen van Eijsden en Margraten) in de “Salles des Dominicanes” doorlopend een fototentoonstelling met authentieke foto’s uit de oorlog van de dorpskernen van de gemeente Eijsden en Margraten gepresenteerd worden.


Website: https://www.redhorse.be/
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/events/eetcaf%C3%A9-bb-riekelt/red-horse-liberation-weekend-2019/524963041367686/


 

8 september

Liberation Rides

zondag 8 september, Banholt - Hondsrug

Lees meer

12 september

Getekend verleden

donderdag 12 september, Plein 1992, Maastricht

Lees meer

22 september - 31 december

Gezin en maatschappij; de bevrijding van Limburg van 1944 tot 1974

zondag 22 september - dinsdag 31 december, Museum Het Ursulinenconvent, Eijsden

Lees meer

5 mei

Bevrijdingsdag met aankomst bevrijdingsvuur

dinsdag 5 mei, Gemeente Eijsden-Margraten

Lees meer

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente

Schrijf je in voor de volgende editie van Dichtbij het Leven