Programma

13 september

Concert 'Vrijheid maak je samen'

Op het binnenplein van Kasteel Eijsden wordt een bijzonder bevrijdingsconcert “Vrijheid maak je Samen” uitgevoerd ter herdenking van 75 jaar liberation door het harmonieorkest en trommel- en klaroenkorps van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden o.l.v. dirigent Jan Cober met medewerking van zangeres Imke Heitzer, violist Enzo Kok en Jacques Vriens.

In de geschiedenis van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden heeft de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld. Met name de verzetsgroep ,,Erkens” en het kasteel met de grafelijke familie de Liedekerke. Herdenken betekent hier dan ook eer bewijzen aan diegenen die voor onze vrijheid hebben gestreden. Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is. En dat is de boodschap om uit te dragen aan onze kinderen.

De Bevrijdingstocht verbindt de Vrijheidsspelen van de Gemeente Eijsden-Margraten met het Bevrijdingsconcert op Kasteel Eijsden. Tijdens de Bevrijdingstocht wordt met legervoertuigen, toneel en muziek alle facetten van de Tweede Wereldoorlog uitgebeeld: strijd,  verzet, herdenken, bevrijding. Vanaf “de Witte Paölkes” centrale “toon” in een stoet meegevoerd wordt door de oude kern van Eijsden. De toon wordt een motief en ontwikkelt tot een melodie. Er zijn een aantal halteplaatsen waar muziek wordt uitgevoerd. Iedere optredende groep sluit aan bij de stoet die naar de volgende halte loopt. Uiteindelijk komt men gezamenlijk aan op het kasteel waar het bevrijdingsconcert plaatsvindt. De heer Jacques Vriens zal het concert presenteren en aan elkaar praten.

 

21 september

Toekomst van herdenken

zaterdag 21 september, Oos Heim, Margraten

Lees meer

4 september

Boekpresentatie African American Liberators in The Netherlands

woensdag 4 september, Huis van de Burger, Margraten

Lees meer

14 september

Onthulling monument voor Daniel Pearson Jr.

zaterdag 14 september, Bredeweg 5, Banholt

Lees meer

13 september

Voorstelling Liberation

vrijdag 13 september, Koningsplein Maastricht

Lees meer

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente

Schrijf je in voor de volgende editie van Dichtbij het Leven