Programma

7 september - 15 september

Bevrijdingsestafette

Atletiek Maastricht (AM) kent een rijke historie  ten aanzien van bevrijdingsestafettes. De eerste vond plaats in 1951, de laatste in 1994 bij gelegenheid van de herdenking  van 50 jaar bevrijding. Het was toen de 15e keer dat wij  het bevrijdingsvuur vanuit Normandië (Omaha Beach) door Normandië, België, via Mesch en de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten naar Maastricht als eindpunt brachten. 25 jaar later, bij de herdenking van 75 jaar bevrijding,  wordt het de 16e estafette. Het vrijheidsvuur wordt naar Limburg gebracht met 2 groepen lopers, die ongeveer 950 km in estafettevorm afleggen. Deze estafette is mogelijk gemaakt door de gemeente Eijsden-Margraten, de gemeente Maastricht en de provincie Limburg. Zonder hun bijdrage zou de 8- daagse estafette niet mogelijk zijn!

Op 6 september is er een ceremoniële start van de estafette in Caen (Normandië, Frankrijk). Op 7 september vertrekken de lopers vanuit Caen naar Zuid-Limburg. De lopers van Atletiek Maastricht worden op 11 september in Brussel verwacht. Hier overhandigd de heer Frans Timmermans de Europese vlag die ook in het stadhuis van Maastricht wordt opgehangen. Op 12 september komen de lopers vanuit België met de brandende fakkel Mesch binnen en openen daarmee de vele activiteiten die vanaf die dag in Limburg plaatsvinden.

Vervolgens trekken de lopers via Noorbeek naar de Amerikaanse Begraafplaats. Op 13 september gaan de lopers naar Cadier en Keer naar het Verzetsmonument en vervolgens naar Maastricht (Koningsplein). Op 14 september arriveert het bevrijdingsvuur bij het stadhuis in Maastricht.

Op 15 september komt het vuur weer terug naar de Amerikaanse Begraafplaats bij de opening van het Liberation Concert.

De bevrijdingsestafette wordt gezamenlijk door gemeente Eijsden-Margraten, gemeente Maastricht en Provincie Limburg georganiseerd.


 

1 september - 15 september

Vrijheid geef je door

zondag 1 september - zondag 15 september, Diverse locaties

Lees meer

13 september

Herdenking T/Sgt. Water J. Kruszynski

vrijdag 13 september, Herkenrade

Lees meer

15 september

Liberation Concert

zondag 15 september, Amerikaanse Begraafplaats, Margraten

Lees meer

24 mei

Eucharistieviering (Memorial Day)

zondag 24 mei, Amerikaanse Begraafplaats, Margraten

Lees meer

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente

Schrijf je in voor de volgende editie van Dichtbij het Leven