Programma

22 januari - 2 februari

Holocaustmonument Levenslicht

27 januari is het 75 jaar geleden dat kamp Auschwitz werd bevrijd. Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers is 22 januari t/m 2 februari het monument Levenslicht van Studio Roosegaarde te zien in het Huis van de Burger. Dit monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Om de paar seconden lichten de stenen van het monument op, als een ademhaling in licht. Symbolisch voor het leven dat gemist wordt.

Op zondag 26 januari om 19.00 uur staat Levenslicht bij het Joods Monument op de Vroenhof in Eijsden. Deze avond herdenken we de slachtoffers van de Holocaust, in het bijzonder de slachtoffers uit Eijsden-Margraten. De namen van de Joodse slachtoffers uit onze gemeente worden genoemd. Ook spreken Burgemeester Akkermans en Dmitri Boutylkov (Joodse gemeenschap). Het Koperensemble van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile zorgt voor de muzikale begeleiding. U bent harte welkom.

Stenen als herdenkingstraditie
In de Joodse herdenkingstraditie en in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Studio Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Eijsden-Margraten zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

1 september - 1 september

Bevrijdingsroute Eijsden-Margraten 2019

zondag 1 september - zondag 1 september, Fietsroute door gemeente Eijsden-Margraten

Lees meer

5 mei

Bevrijdingsdag met aankomst bevrijdingsvuur

dinsdag 5 mei, Gemeente Eijsden-Margraten

Lees meer

24 augustus - 15 maart

Vensterbank Museum

zaterdag 24 augustus - zondag 15 maart, Gemeente Eijsden-Margraten

Lees meer

24 mei

Eucharistieviering (Memorial Day)

zondag 24 mei, Amerikaanse Begraafplaats, Margraten

Lees meer

Voor meer evenementen en activiteiten bezoek de website van de gemeente

Schrijf je in voor de volgende editie van Dichtbij het Leven