Plakboek

Al 75 jaar vieren we de vrijheid in Eijsden-Margraten. Driekwart eeuw herinneringen en verhalen, van toen en nu. We verzamelen ze allemaal in dit plakboek. Hoogte- en dieptepunten, anekdotes, foto’s en recepten uit onze eigen gemeenschap. Zo geven we de vrijheid een gezicht.

Audra Rose Kight op bezoek bij r.k. basisschool Maurice Rose

Majoor-generaal Maurice Rose is de hoogste militair in rang die ligt begraven op het Amerikaans kerkhof van Margraten. Zijn kleindochter, Audra Rose Kight, is op bezoek bij de school die naar haar grootvader vernoemd is. “Jullie zijn nu zijn nalatenschap.”

Bekijk de video

Chris Piatek uit Mariadorp

Tijdens en na de oorlogstijd worden Poolse dwangarbeiders in Duitsland tewerkgesteld. Eugenius Piatek, de grootvader van Chris, is één van hen. Zijn herinneringen zijn opgetekend in Uit Eijsdens Verleden. “Vluchtend voor de aanhoudende bombardementen, werd hij juist vóór de Poolse grens alsnog aangehouden.”

Download de pdf

Jeu Lardinois uit Eckelrade

Achter de boerderij van Jeu Lardinois uit Eckelrade hebben de Amerikanen een tentenkamp gebouwd. In huis slapen drie officieren. Tot ze weer verder moeten, op naar het Ardennenoffensief. Jeu heeft er een speciaal aandenken aan overgehouden. “Sindsdien eet ik elke dag, al 75 jaar lang (uitgezonderd kerstmis) met zijn vork.”

Download de pdf

Marieke Rompelberg-Spits uit Oost-Maarland

Marieke Rompelberg-Spits uit Oost-Maarland is drie als de oorlog uitbreekt. Veel weet ze er niet meer van. Maar 10 mei 1940, het begin van de oorlog, herinnert ze zich nog goed. Net als de laatste dagen voor de bevrijding. “Bid dat het nooit meer oorlog wordt.”

Download de pdf

Old Hickory Reünie in North Carolina

Enkele veteranen van Old Hickory, de bevrijders van Eijsden-Margraten, komen in september naar Limburg om als eregasten 75 jaar liberation te vieren en te herdenken. Tijdens een ‘Old Hickory’ reünie in North Carolina werd er veel bijgepraat en werden zaken geregeld om het bezoek van de veteranen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Download de pdf

Op werkbezoek in Normandië

Eijsden-Margraten is een gemeente met een bijzondere geschiedenis. We houden de herinnering levend, onder meer door werkbezoeken aan plekken die iets vertellen over ons eigen verleden. Normandië bijvoorbeeld.

Download de pdf

Sjef Caris uit Gronsveld

Bij zijn bezoek aan het Amerikaans Kerkhof in Margraten overvalt Sjef Caris elk jaar de grootsheid van de offers van de gevallenen. In stilte en eerbied heeft hij geprobeerd zijn dankbaarheid in woorden te vatten.

Download de pdf