Plakboek

Al 75 jaar vieren we de vrijheid in Eijsden-Margraten. Driekwart eeuw herinneringen en verhalen, van toen en nu. We verzamelen ze allemaal in dit plakboek. Hoogte- en dieptepunten, anekdotes, foto’s en recepten uit onze eigen gemeenschap. Zo geven we de vrijheid een gezicht.

2 april - Gedicht van Edmond Ackermans

2 april 1921. De geboortedag van Elmer. Mijn soldaat. Die hier rust in Margraten. Na, naar vrijheid strevende, gedane arbeid. Voor een land, een werelddeel waarvan hij misschien ooit eens gehoord had maar waarvoor hij onbaatzuchtig zijn leven inzette.......

Download de pdf

Adoptiesoldaat Paul R. Carter

Frank Gubbels uit Noorbeek deelt het verhaal van zijn adoptiesoldaat, Paul R. Carter uit Minnesota. Paul meldt zich in 1942 vrijwillig als parachutist. Hij landt in juni 1944 op de stranden van Normandië, in september in het Brabantse Son. Het verhaal van een jonge man die vecht en uiteindelijk sterft voor onze vrijheid.

Download de pdf

Audra Rose Kight op bezoek bij r.k. basisschool Maurice Rose

Majoor-generaal Maurice Rose is de hoogste militair in rang die ligt begraven op het Amerikaans kerkhof van Margraten. Zijn kleindochter, Audra Rose Kight, is op bezoek bij de school die naar haar grootvader vernoemd is. “Jullie zijn nu zijn nalatenschap.”

Bekijk de video

Chris Piatek uit Mariadorp

Tijdens en na de oorlogstijd worden Poolse dwangarbeiders in Duitsland tewerkgesteld. Eugenius Piatek, de grootvader van Chris, is één van hen. Zijn herinneringen zijn opgetekend in Uit Eijsdens Verleden. “Vluchtend voor de aanhoudende bombardementen, werd hij juist vóór de Poolse grens alsnog aangehouden.”

Download de pdf

De monoloog voor de vrijheid

Eerder dit jaar heeft de Stichting Margraten Eerbetoon alle Limburgse jongeren opgeroepen tot het schrijven van de ‘monoloog voor de vrijheid’. De 21-jarige Sophie Vleugels (links op de foto) uit Sibbe schreef de winnende monoloog, die ze baseerde op het verhaal van haar adoptiesoldaat, de 20-jarige Robert John Morrison uit Youngstown, Ohio. Haar tekst wordt ten gehore gebracht voorafgaande aan het Liberation Concert op zondag 15 september op de Amerikaanse Begraafplaats.

Download de pdf

De Muggehof: het eerst bevrijde huis van Nederland!

Op 12 september om 11 uur in de ochtend staken de eerste Amerikaanse gevechtswagens van het 113e Cavalry Squadron, komende van Visé, de Nederlandse grens over. De bevrijding van Eijsden gaat beginnen...

Download de pdf

Elly Bendermacher-Gilissen uit Banholt

Elly Bendermacher-Gilissen wordt op 20 september 1944 op ‘t Rooth geboren. Dat is nog spannend, want in de laatste oorlogsdagen durft de verloskundige door de hevige gevechten niet meer naar Margraten te reizen. Haar vader vertelde het verhaal elk jaar op Elly’s verjaardag. En zij deelt het nu met ons.

Download de pdf

Herinneringen van Hein Lambie, Eckelrade

Hein Lambie is pas 4 maanden oud als Eckelrade op 13 september wordt bevrijd. Hij heeft de bevrijding dus niet bewust meegemaakt. Wat hem wel altijd is bijgebleven, is het verhaal van zijn moeder over haar bijzondere contact met de Amerikanen.

Download de pdf

Het verhaal van een adoptant

Paul-Marie Smeets bezoekt vlak na de Tweede Wereldoorlog voor de eerste keer de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Nu, 75 jaar later, is hij adoptant en deelt hij zijn verhaal.

Download de pdf

Het verhaal van Frans Mingels, Cadier en Keer

Decennialang schrijft Frans Mingels zijn jeugdherinneringen op. Hij verhaalt over de inval van de Duitsers, over het boerenleven in en na de oorlog, over de bevrijding van het dorp door Old Hickory-soldaten. De verhalen van Frans zijn geschreven vanuit het perspectief van een jonge tiener en gebundeld in het boek ‘Keer 75 Bevrijd’.

Download de pdf

Het verhaal van Matthieu Vleugels

Onlangs plaatsen wij - in verband met 75 jaar Liberation - een bericht over Matthieu Vleugels, oorlogsslachtoffer uit Margraten en veel mensen wilden zijn het verhaal weten. Via Peter Hendriks uit Margraten en anderen zijn we meer te weten gekomen over hem en graag delen we dat verhaal.

Download de pdf

Jeu Lardinois uit Eckelrade

Achter de boerderij van Jeu Lardinois uit Eckelrade hebben de Amerikanen een tentenkamp gebouwd. In huis slapen drie officieren. Tot ze weer verder moeten, op naar het Ardennenoffensief. Jeu heeft er een speciaal aandenken aan overgehouden. “Sindsdien eet ik elke dag, al 75 jaar lang (uitgezonderd kerstmis) met zijn vork.”

Download de pdf

Louise Henquet - het enige burgerslachtoffer

Louise Henquet uit Eijsden was 15 jaar toen zij aan het begin van de oorlog omkwam door oorlogsgeweld. Ze was het enige burgerslachtoffer bij de uitbraak van de oorlog. Om haar verhaal niet te vergeten maakte RTV Maas en Mergelland deze korte documentaire waarin de zus van Louise, Nellie Caelen-Henquet, vertelt wat er gebeurde in die eerste oorlogsdagen. Maria Janssen-Rutten, een nichtje van Louise, schetst een beeld van de oorlogssituatie ter plekke.

Bekijk de video

Maria bewaart het

In het midden van de achtergevel herinnert het jaartal 1933 aan een ingrijpende verbouwing. Bij deze verbouwing plaatste Pie een Mariabeeldje boven de poort. Onder het beeldje legde hij een briefje met de waarschuwing dat in Duitsland een man was opgestaan die een groot gevaar vormde voor het gehele Westen! Jaren later heeft zoon Piet, toen het glas voor het beeldje gebroken was, dit briefje teruggevonden.

Download de pdf

Marieke Rompelberg-Spits uit Oost-Maarland

Marieke Rompelberg-Spits uit Oost-Maarland is drie als de oorlog uitbreekt. Veel weet ze er niet meer van. Maar 10 mei 1940, het begin van de oorlog, herinnert ze zich nog goed. Net als de laatste dagen voor de bevrijding. “Bid dat het nooit meer oorlog wordt.”

Download de pdf

Memorial garden door Edmond Ackermans

In de loop van de laatste jaren heeft Edmond Ackermans een aantal overpeinzingen en mijmeringen m.b.t. de Amerikaanse Begraafplaats en in het bijzonder over het graf van zijn soldaat, Elmer V. Mannisto, aan het papier toevertrouwd. Memorial garden is er hier één van.

Download de pdf

Old Hickory Reünie in North Carolina

Enkele veteranen van Old Hickory, de bevrijders van Eijsden-Margraten, komen in september naar Limburg om als eregasten 75 jaar liberation te vieren en te herdenken. Tijdens een ‘Old Hickory’ reünie in North Carolina werd er veel bijgepraat en werden zaken geregeld om het bezoek van de veteranen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Download de pdf

Onze helden van toen - door J. Bisscheroux uit Margraten

Meneer Bisscheroux was 4 jaar bij het uitbreken van de oorlog, 7 jaar aan het einde van de oorlog. Hij woonde destijds in Bemelen. Zijn herinneringen uit de oorlogstijd heeft hij opgeschreven in het gedicht 'Onze helden van toen'.

Download de pdf

Oorlogsherinneringen van Jean Haenen

Jean Haenen, geboren in Eijsden op 7 juni 1925, deelt zijn oorlogsherinneringen uit de Tweede Wereldoorlog en daarna. "Als ik straks niet meer leef dan zullen nog steeds nare dingen door mijn hoofd cirkelen."

Download de pdf

Op werkbezoek in Normandië

Eijsden-Margraten is een gemeente met een bijzondere geschiedenis. We houden de herinnering levend, onder meer door werkbezoeken aan plekken die iets vertellen over ons eigen verleden. Normandië bijvoorbeeld.

Download de pdf

Rob Riley uit Hummelstown, Pennsylvania

De grootvader van Rob Riley, de Amerikaan Hanibal Rich, is als soldaat betrokken bij de bevrijding van Eijsden. Daar leert hij zijn toekomstige vrouw, Mariette Manderveld, en schoonfamilie kennen. Rob deelt het verhaal van zijn grootouders in deze brief met ons. Liefde in tijden van oorlog!

Download de pdf

Roger Zoontjens uit Kerkrade

De opa van Roger Zoontjens vertelt hem als kind al verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Na een bezoek aan Normandië besluiten Roger en zijn familie om op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten een graf te adopteren. Zijn adoptiesoldaat, Sergeant Paul R. Scott uit Ohio, brengt Roger tot een onderzoek dat zich niet alleen richt op Pauls geschiedenis, maar ook op die van zijn familie, zijn medevliegeniers, vrienden en andere militairen. Het verslag van Rogers onderzoek lees je hier.

Download de pdf

Sjef Caris uit Gronsveld

Bij zijn bezoek aan het Amerikaans Kerkhof in Margraten overvalt Sjef Caris elk jaar de grootsheid van de offers van de gevallenen. In stilte en eerbied heeft hij geprobeerd zijn dankbaarheid in woorden te vatten.

Download de pdf

Vincent Paulissen, Maastricht

In haar dagboek houdt de 16-jarige Jos Troquay uit Maastricht bij hoe de bevrijders in hun opmars vorderen. Zoon Vincent deelt de aantekeningen van zijn moeder uit die laatste bevrijdingsdagen. “De Amerikanen schijnen heel dichtbij te zijn. De stemming stijgt nog steeds. Je zult eens wat zien als die binnen trekken joh, dan wordt Maastricht dol; dan gaan we juichen, juichen.”

Download de pdf